Следвайте Гласове в Президентска република не означава безконтролна власт на Радев,

...
Следвайте Гласове в Президентска република не означава безконтролна власт на Радев,
Коментари Харесай

Иво Христов: Лявото обединение не бива да е механичен сбор от малки партии, а партия с ясни ценности, лица и обществен проект

Следвайте " Гласове " в 
„ Президентска република не значи безконтролна власт на Радев, а нови избори за президент. Тя ще сътвори резистентност в ръководството и небосвод от най-малко един мандат “, счита евродепутатът
 
„ Изненадващ е апелът на Корнелия Нинова към напусналите и създалите нови обединения някогашни членове на Българска социалистическа партия да се върнат назад в партията. Така, както във физиката мъчно може центробежните сили да се извърнат в центростремителни, изключително когато ядрото е с намаляла тежест и към този момент не основава такава гравитация, по този начин и Българска социалистическа партия мъчно може да претендира да бъде център на ново ляво обединяване, в случай че всички тези нароили се леви обединения произлизат таман от дисиденти от Българска социалистическа партия. “ Това сподели в предаването „ Лице в лице “ в ефира на bTV Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент (S&D). 

По думите на Христов, лявото обединяване не би трябвало да е план, а партия. „ Живеем във време, в което партиите се свенят да се заявят като такива и се назовават „ планове “. Това са планове с къс небосвод, чиито имена даже не се запомнят от жителите. Необходима е партия с ясни полезности и ясни лица. Привърженик съм на рестартиране на лявото. Сиреч, не на механичното обединяване на тези обединения, които на следващия ден ще се срещнат, а на план от вида на италианската „ Рифондационе “. Тоест, да преосмислим лявото завещание, да инвентаризираме историческия принос на левицата в България, човешкия капацитет и да заявим ясни тези “, счита Христов. 
По думите му, не е безапелационна тезата, че резултатът на Българска социалистическа партия е резултат от неналичието на гласоподаване с хартиени бюлетини.
„ Вероятно има хора, които се притесняват от гласоподаване с машини, само че не мисля, че това възпира гласоподавателите. Връщането на хартиената бюлетина е кратковременен допинг за изборната интензивност. То може да добави процент-два-три, само че ще върне риска от злоупотреби по старите схеми, който риск би трябвало да взема превес в целите, с които поглеждаме на политическия развой, над този кратковременен допинг. Сиреч, да избегнем тази заплаха е по-важно “, счита евродепутатът. 
В ефира на bTV Иво Христов разяснява и концепцията за смяна в Конституцията в посока президентска република: „ Свикването на Велико национално заседание по пътя към президентска република е неизбежно. Конституцията ни не може да продължи да съществува в настоящия си тип. Тя създава краткосрочни държавни управления и разочарования. Всеки идващ парламент е ангажиран единствено с пренаписване на изборните правила съгласно това кой е влезнал вътре и какъв е неговият интерес. Затова и сюжетът със привикване на Велико национално заседание е неминуем. Оттам – три вероятни направления. 
Едната – конституционна монархия. Това е нереалистично. Следващият вид е промяна на съществуващата парламентарна република. Тук някои оферират да се дава избирателен бонус на партията-победител, като в Гърция. Това даже ще задълбочи настоящия проблем с легитимността, защото сега малко хора гласоподават и първата партия на процедура има доста малко гласове. 

Така няма да бъде решен и казусът с управляемостта и устойчивостта на ръководството, защото още веднъж ще имаме форми на противоречиви обединения с кратковременен небосвод. 
Остава третият вид – президентска република; с всичките евентуални възражения против нея. Едното от тях е „ Радев желае да господства безгранично и вечно “. При нова конституция има нови президентски избори. Може да бъде определен Лозан Панов или някоя друга от звездите на десницата. Това не е смяна „ интуито персоне “, тя не касае съответния настоящ президент “, разясни Христов. 
По думите му, президентска република ще сътвори резистентност в ръководството и небосвод от най-малко пет години, защото не е податлива на явления като „ златния пръст “ и парламентарния рекет, с който сега даже дребни партии могат да диктуват дневния ред на обществото. 
„ В момента даже най-малката партия, в случай че от нея зависи парламентарното болшинство, може да диктува дневния ред на обществото и да блокира съставянето на държавно управление, да изнудва и впрочем. Може да бъде и платена, чували сме, че това се е случвало в предишното. В условия на президентска република Народното събрание може да блокира държавно управление, назначено от президента. Системата „ checks and balances ” е необходима; това е добродетел, а не проблем. Президентът би трябвало да под контрола на Народното събрание и Конституционния съд. На разнообразни равнища управляващите би трябвало да се уравновесяват. Но би трябвало да имаме най-малко петгодишен небосвод на развиване. От година и половина-две насам страната не е ръководена и става все по-неуправляема. Затъваме в сериозна рецесия, акумулират се доста проблеми. Водим безсмислени разногласия за името на даден закон, за кодове. Всичко се концентрира към това кой ще вземе болшинството в идващия парламент, който евентуално отново ще бъде в нежно равновесие и може въобще да не създаде кабинет “, сподели още евродепутатът. 
Според Христов има насъбрана сериозна маса от несъгласия и междуособици сред политическите играчи, които вършат невероятно договарянето. 
Евродепутатът разяснява и извършената през днешния ден конференция, проведена от него и EURACTIV България: „ Въпросът за шпионския програмен продукт „ Пегас “ визира персоналните права на всеки жител, съвсем всички разполагаме със смарт телефони. В момента смарт телефоните ни знаят за нас повече, в сравнение с сами знаем за себе си. Често ние имаме субективна визия за себе си – постоянно тя е ласкателна, различен път – комплексирана. На базата на нашите чатове, кликове, желания, електронни разплащания може да се построи един доста справедлив облик на това какво представляваме.
Софтуерът „ Пегас “ се конфигурира на телефоните ни, без да е належащо интензивно деяние от наша страна. Дори не е нужен клик, единствено едно пропуснато позвъняване в някоя от приложения, които използваме. “ По думите му, с „ Пегас “ са били инфектирани 50 000 телефона в света, в това число на държавни глави. Със същия програмен продукт е бил проследяван и саудитският публицист Джамал Хашоги, който бе погубен в Истанбул.  „ Това е спекулация, касаеща трансформацията на нашия свят към общества без персонални свободи и без персонално пространство. В момента сме общество от сегашни и бъдещи параноици. Всеки, който знае или позволява, че е следен, се държи по друг метод. 
Трябва да бъдат направени рекомендации за промени в настоящото законодателство, това е народен прерогатив. Контролът върху използването на СРС, преди използването им и след набирането на данните, е в ръцете на страната. И на всички места този надзор е доста неприятен, защото властимащите злоупотребяват с този инструмент и те не могат да управляват себе си “, сподели още Иво Христов. 

 
 
 
 
27 Sep 202299305 Sep 2022118307 Апр 2022322125 Март 2022151101 Март 2022214116 Фев 20224240КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани28 Ное 202264419 Ное 202288418 Ное 2022254424 Sep 20223035
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР